Τραυματική αστάθεια του ώμου

Τραυματική Αστάθεια του Ώμου

Τραυματική αστάθεια του ώμου

Ένα δύσκολο πρόβλημα που λύνεται εύκολα με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία.

Η τραυματική αστάθεια ώμου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του ώμου στο νεαρό πληθυσμό και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά δυσάρεστες καταστάσεις αν δεν αντιμετωπίστει κατάλληλα και έγκαιρα. Συμβαίνει συνήθως μετά από ένα τραυματικο γεγονός κατά το οποίο ασκείται υπέρμετρη προσθια τάση στην άρθρωση του ώμου που οδηγεί στην πλήρη εξάρθρωση της κεφαλής του βραχιόνιου και την ταυτόχρονη βλάβη των μαλακών μορίων (συνδέσμων και τενόντων). Ο ασθενής προσέρχεται συνήθως στα επείγοντα του νοσοκομείου με χαρακτηριστική κλινική εικόνα και πολύ έντονο πόνο, και η ανάταξη της άρθρωσης με αναλγησία είναι η ενδεδειγμένη επείγουσα αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το σκέλος τοποθετείται σε ένα φάκελο κρεμασης για ανακούφιση και ακινητοποιείται για ένα χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο όμως ξεκινούν τα προβλήματα για τους ασθενείς που συνεχίζουν να αισθάνονται πόνο και αδυναμία λόγω των παραγόντων που θα αναλυθούν παρακάτω.

1) Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι και ασχολούνται συχνά με τον αθλητισμό, ή χειρονακτικά επαγγέλματα που απαιτούν πλήρη και έργωδη χρήση της άρθρωσης του ώμου. Αυτό σε συνδυασμό με τη σχετικά νεαρή ηλικία οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης εξάρθρωσης και χρόνιας αστάθειας με συμπτώματα πόνου, αδυναμίας και αβεβαιότητας κατά τη χρήση του ώμου, καθιστώντας τη δραστική θεραπεία μονόδρομο.
2) Η άρθρωση του ώμου λόγω της ανατομικής κατασκευής της στηρίζεται απόλυτα στους συνδέσμους και τους τένοντες για την σταθερότητα και την πλήρη κινητικότητα της. Ο τραυματισμός των στοιχείων αυτών μετά την εξάρθρωση είναι απαραίτητο να διαγνωσθεί άμεσα με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας και ανάλογα να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία: συντηρητική με φυσιοθεραπείες ή χειρουργική με αρθροσκοπική συρραφή και αποκατάσταση ώστε να προληφθεί η χρόνια αστάθεια.
3) Η έστω και βραχυπροθεσμη ακινητοποίηση του ώμου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αγκύλωση και αδυναμία του χεριού καθυστερώντας την επιστροφή του ασθενή στα επαγγελματικά του καθήκοντα και τις αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των αρθροσκοπικών τεχνικών έχουν οδηγήσει σε μειωμένο χρόνο χειρουργικής αποκατάστασης των τραυματικών βλάβων της εξάρθρωσης του ώμου, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στις πλήρεις δραστηριότητες του.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη εξέταση από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρούργο άνω άκρου μετά από ένα επεισόδιο εξάρθρωσης και τραυματικής αστάθειας του ώμου με πόνο και αδυναμία. Το πληρες ιστορικό σε συνδυασμό με την λεπτομερή κλινική εξέταση και την μαγνητική τομογραφία θα δώσουν όλες τις πληροφορίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι συντηρητική με στοχευμενες φυσιοθεραπείες η πιο δραστική με μικροεπεμβατική αρθροσκοπική συρραφή και αποκατάσταση των τραυματισμένων συνδέσμων και τενόντων. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε μια αποτελεσματική λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα, αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες επιπλοκές και βοηθούμε στην γρήγορη επιστροφή στην απαιτητική μας καθημερινότητα.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.