Στενωτική τενοντοελυρίτιδα του καρπού

Στενωτική τενοντοελυρίτιδα του καρπού

Στενωτική τενοντοελυρίτιδα του καρπού

Στενωτική τενοντοελυρίτιδα του καρπού ή de quervains tenosynovitis

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του καρπού αποτελεί μια συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο και πρήξιμο στην περιοχή του καρπού κοντά στη βάση του αντίχειρα. Προκαλείται από στένωση του τούνελ που επιτρέπει τους τένοντες του καρπού να περνούν πριν καταλήξουν στη βάση του αντίχειρα για να βοηθήσουν με τις απαραίτητες κινήσεις.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι πόνος στην περιοχή του καρπού κατά τη διενέργεια καθημερινών κινήσεων όπως ανύψωση του αντίχειρα, σφίξιμο της γροθιάς, στροφή του καρπού και σήκωμα βαριών η ακόμα και ελαφριών αντικειμένων από το έδαφος.

Τα αίτια είναι συνήθως η υπερβολική χρήση και κόπωση των τενόντων του καρπού και του αντίχειρα. Παρατηρείται επίσης συχνά σε εγκύους και κατά τη διάρκεια του θηλασμού και σε άτομα που πάσχουν από ρευματολογικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό με τη βοήθεια λεπτομερούς κλινικής εξέτασης και του κατάλληλου απεικονιστικού έλεγχου και τη χρήση υπερήχου οδηγούν στην γρήγορη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή.

Η θεραπεία της πάθησης αυτής είναι κατά βάση συντηρητική με την εφαρμογή νάρθηκα και τοπικών θεραπειών με αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπείες. Σε περιπτώσεις επιμονής του πόνου και των ενοχλητικών συμπτωμάτων ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει κάποια ενέσιμη θεραπεία και αρκετά σπάνια αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν τότε η χειρουργική αποσυμπίεση του στενού ελύτρου των τενόντων οδηγεί στην πλήρη ίαση.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.