Τενοντίτιδα Ώμου

Τενοντίτιδα Ώμου

Τενοντίτιδα ώμου ονομάζεται το σύνολο των παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή των τενόντων στην περιοχή του άνω άκρου και αποτελεί πολύ συχνή αιτία για την εμφάνιση πόνου στον ώμο αλλά και στην περιοχή πάνω από τον αγκώνα.

Οι τένοντες είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις του άνω άκρου και η φλεγμονή σε αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της λειτουργικότητας του χεριού λογω του οξέως πόνου. Η τενοντίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί όταν η επιβάρυνση υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί την φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω έντονης μυϊκής δραστηριότητας και μεγάλης καταπόνησης του ώμου σε ασθενείς ευάλωτους λόγω της ανατομικής τους κατασκευής. Μερικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της, είναι:
1) Χειρονακτική εργασία και υπερβολική χρήση του χεριού
2) Πολλαπλοί μικροτραυματισμοί της περιοχής του ώμου
3) Τραυματισμός του ώμου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων
4) Χρόνια προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης και αγγειοπάθειες.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο πόνος που εντοπίζεται συνήθως στην εξωτερική πλευρά του ώμου και του βραχιονίου, αντανακλώντας μερικές φορές στον αυχένα αλλά και στον αγκώνα, περιορίζοντας τις κινήσεις και επηρεάζοντας τον ομαλό ύπνο του ασθενή. Η διάγνωση γίνεται με το συνδυασμό ιστορικού, κλινικής εξέτασης και απεικονιστικού ελέγχου. Ο υπέρηχος ώμου και η μαγνητική τομογραφία είναι οι δύο απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες και θα αποκαλύψουν και το μέγεθος της βλάβης.

Η θεραπεία στα αρχικά είναι συντηρητική με ανάπαυση και χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής από το στόμα η ενδοαρθρικά.

Σε χρόνιες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω δύο μικρών οπών και ο τένοντας καθαρίζεται με ειδικά εργαλεία. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του το ίδιο βράδυ.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.