Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού, πριν την είσοδό του στην παλάμη.

Πιθανά συμπτώματα αποτελούν ο πόνος στη παλάμη, το μούδιασμα των δαχτύλων και η έντονη μυική αδυναμία του χεριού. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν από ήπια και μπορεί να καταλήξουν έως πολύ έντονα επηρεάζοντας το νυχτερινό ύπνο.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρουσιάζεται έως και τρείς φορές συχνότερα στις γυναίκες λόγω ανατομικής στένωσης του καρπιαίου σωλήνα. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η καταπόνηση και επιβάρυνση του χεριού απο χειρωνακτικές εργασίες, οι μικροτραυματισμοί και οι φλεγμονές στην περιοχή όπως επίσης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τέλος έχει βρεθεί οτι οι ασθενείς με νεφρικά ή μεταβολικά νοσήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

Κατά τα προχωρημένα στάδια της πάθησης, παρατηρείται απώλεια της αισθητικότητας στην περιοχή της παλάμης, μυική αδυναμία και έντονος νυχτερινός πόνος στα τρία δάχτυλα που τροφοδοτούνται από το μέσο νεύρο (αντίχειρας, δείκτης και μέσος). Σε αυτό το στάδιο οι ασθενείς πρέπει να συμβουλευτούν τον ειδικό Ορθοπεδικό Χειρουργό για περαιτέρω διερεύνηση.

Στα αρχικά στάδια η χειρουργική θεραπεία δεν είναι απαραίτητη και η συντηρητική θεραπεία με τη χρήση ειδικού νάρθηκα και κάποιας τοπικής έγχυσης αντιφλεγμονώδους είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο απο 1 μήνα ή επειδεινώνονται και ο εργαστηριακός έλεγχος είναι θετικός για πίεση του νεύρου, τότε η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική εγχείρηση όπου μετά από τοπική αναισθησία ο σωλήνας αποσυμπιέζεται με μία τομή 2 εκατοστών. Η επέμβαση διαρκεί 10 λεπτά και μπορεί να γίνει στο Ορθοπεδικό ιατρείο, οπότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με την ολοκλήρωσή της. Ο ασθενής επανέρχεται στις φυσιολογικές του δραστηριότητες σε 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.