Γάγγλιο καρπού

Γάγγλιο καρπού

Γάγγλιο καρπού

Μία καλοήθης αλλά ενοχλητική ορθοπεδική πάθηση.

Τι είναι το γάγγλιο και πως εμφανίζεται?

Το γάγγλιο αποτελεί καλοήθη κύστη, η οποία ξεκινά από τον αρθρικό θύλακο λόγω τραυματισμού ή εκφύλισης του συνδετικού ιστού και επηρεάζει την κίνηση των αρθρώσεων προκαλώντας πόνο λόγω της πίεσης που δημιουργεί. Εμφανίζεται κυρίως στο χέρι (δάχτυλα και καρπό) και σπανιότερα στα γόνατα και τα πόδια. Μερικές φορές μπορεί να προέρχεται από τενόντια έλυτρα, δηλαδή το κάλυμμα των τενόντων.
Στο χέρι η πλειονότητα των γαγγλίων είναι στην ραχιαία επιφάνεια και συνήθως είναι ασυμπτωματικό σε αντίθεση με τα γάγγλια της παλαμιαίας επιφάνειας, που συνήθως προκαλούν αιμωδίες. Το γάγγλιο της παλάμης συνήθως προέρχεται από το κάλυμμα των τενόντων. Αν το γάγγλιο βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα τότε προκαλεί συμπτώματα πίεσης του μέσου νεύρου και αντίστοιχα αν βρίσκεται στον σωλήνα του Guyon, τότε προκαλεί συμπτώματα πίεσης του ωλενίου νεύρου. Για λόγους πρόληψης των παραπάνω συμπτωμάτων είναι απαραίτητη η έγκαιρη επίσκεψη στο ορθοπεδικό ιατρείο για περαιτέρω διερεύνηση

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της καλοήθους αυτής κύστης?

Συνήθως οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραυματισμό ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των τοιχωμάτων του θυλάκου ή των ελύτρων, δημιουργώντας κύστες, οι οποίες γεμίζουν από αρθρικό ζελατινώδες υγρό. Εμφανίζεται στις γυναίκες 3 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρες και ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται, ενδέχεται να μην δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ένας έμπειρος εξειδεικευμέμος Ορθοπεδικός χειρουργός μπορει να διακρίνει εύκολα το γάγγλιο οπτικά και από την ψηλάφηση. Για την ολοκλήρωση της διερεύνησης ο ιατρός βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στην χρήση υπερήχου, ο οποίοςωεπιβεβαιώνει την ύπαρξη του γαγγλίου και αποτυπώνει τις διαστάσεις του.
Ποια είναι κατάλληλη θεραπεία;

Σε περιπτώσεις που το γάγγλιο είναι ασυμπτωματικό, η συντηρητικη θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική σε συνδυασμό με τακτική παρακολούθηση στο ορθοπεδικό ιατρείο. Αν εμφανιστεί πόνος ή ενόχληση, η επέμβαση δεν είναι υποχρεωτική αρχικά, καθώς μερικές φόρες το γάγγλιο μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του.
Επιλογές συντηρητικής θεραπείας αποτελούν η παροδική ακινητοποίηση και η παρακέντηση του γαγγλίου σε συνδυασμό με έγχυση κορτιζόνης που καταστελει την υπερπαραγωγή αρθρικού υγρού.Η χειρουργική αφαίρεση του γαγγλίου αποτελεί την τελευταία λύση στις συμπωματικές περιπτώσεις.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.