Χονδροπάθεια επιγονατίδας - Runner's Knee

Χονδροπάθεια επιγονατίδας - Runner's Knee

Χονδροπάθεια επιγονατίδας - Runner's Knee

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία πόνου στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος και στην οξεία φάση της δημιουργεί σημάντικο περιορισμό στις κινήσεις της άρθρωσης.

Προσβάλει κυρίως νεαρούς ενήλικες και αθλητές που ασχολούνται με σπορ αλμάτων όπως μπασκετ και βόλει. Η έγκαιρη διάγνωση της βασίζεται στην λεπτομερή κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως πίσω από την επιγονατίδα και επειδεινώνεται μετά από δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος όπως ανέβασμα σκαλοπατιών, τρέξιμο και οδήγηση.

Η εξέταση περιλαμβάνει ευρήματα όπως ευαισθησία κατα τη ψηλάφηση της έσω επιφάνειας της επιγονατίδας, αίσθηση τριβής και κριγμού στην περιοχή του πόνου, συλλογή υγρού στην άρθρωση του γόνατος, αδυναμία σύσπασης του τετρακεφάλου μυός και αίσθηση αστάθειας. Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολες τις καθημερινές λειτουργίες όπως κάθισμα στο γραφείο ή κάποια δουλειά που απαιτεί ορθοστασία.

Για τη σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση της χονδροπάθειας είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος, αρχικά με απλές ακτινογραφίες που περιλαμβάνουν προσθιοπίσθιες και πλάγιες σε όρθια θέση και ειδικές λήψεις της επιγονατίδας σε 45 μοίρες κάμψη. Με βάση αυτές υπολογίζεται η θέση και ο προσανατολισμός της επιγονατίδας και εξατομικεύεται η θεραπεία. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του χόνδρου και την έκταση της χονδροπάθειας στα προχωρημένα στάδια της πάθησης δίνει η μαγνητική τομογραφία του γόνατος που ολοκληρώνει τον απεικονιστικό έλεγχο.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της χονδροπάθεια της επιγονατίδας είναι αρχικά συντηρητική με χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμωνοδών φαρμάκων για τον έλεγχο του οξύ πόνου. Στα αρχικά στάδια είναι επίσης βοηθητική η χρήση νάρθηκα επίδεσης επιγονατίδας και οι στοχευμένες φυσικοθεραπείες με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων και της γενικότερης μυικής ισορροπίας. Στα πιο προχωρημένα στάδια και σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω υπάρχει η δυνατότητα ενδοαρθρικής έγχυσης υαλουρονικού οξέος με στόχο την αναπλήρωση του αρθρικού υγρού και την ανάπλαση του τραυματισμένου χόνδρου.

Ωράριο Λειτουργίας

  • ΔΕΥ - ΠΑΡ09:00 - 21:00
  • ΣαββατοκύριακοΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Η έδρα του ιατρού είναι στη Θεσσαλονίκη και δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο ιατρείο των Γιαννιτσών και κάθε Τρίτη στο ιατρείο της Αλεξανδρούπολης.